Nyaki lágyrész, nyálmirigy és pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

Komplex vizsgálat, mely által képet kaphatunk a pajzsmirigy, a nyálmirigyek, a nyirokcsomók és a nyaki lágyrészek állapotáról. Láthatóvá válnak a méretbeli és szerkezeti eltérések, esetleges körülírt elváltozások.

A vizsgálat javasolt pajzsmirigy betegség gyanúja, vagy erre utaló labor eltérések esetén, nyálmirigyekkel kapcsolatos panaszok, vagy tapintható duzzanatok észlelésekor, de alkalmas ismert pajzsmirigy betegség lefolyásának követésére is.

A vizsgálat előtt a nyakláncot el kell távolítani. Egyéb előkészítés a vizsgálathoz nem szükséges.

TISZTELT PÁCIENSEINK!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ultrahang vizsgálatot csak 18 éven felülieknek készítünk.

Megértésüket köszönjük.
 

Nyálmirigy ultrahang vizsgálat

Nagy nyálmirigyeink közül a fültőmirigy (glandula parotis) és az állkapocs alatti mirigy (glandula submandibularis) jól tapintható és ultrahanggal jól vizsgálható szerveink. Számos kis nyálmirigyünk elszórtan helyezkedik el a szájüregben. A nyálmirigyek naponta másfél liter nyálat termelnek, mely a szájüregbe ömlik. A nyál részben védőfunkciót lát el antibakteriális hatása révén, valamint védi a száj nyálkahártyát és a fogzománcot. Másik feladata a beszéddel, emésztéssel (enzimek) összefüggő szerepe.

Mikor érdemes a nyálmirigyek, illetve az egyéb nyaki szervek ultrahang vizsgálatára jelentkezni?

  • a szájüregben érzett vagy tapintott csomó esetén
  • a nyakon tapintott fájdalmas vagy fájdalmatlan csomó, nyirokcsomó esetén
  • a nyálmirigyek fájdalmas vagy fájdalmatlan duzzanata, lázzal, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomóval
  • ismeretlen eredetű szájüregi vérzés esetén, fogászati és gégészeti vizsgálat mellett

TISZTELT PÁCIENSEINK!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ultrahang vizsgálatot csak 18 éven felülieknek készítünk.

Megértésüket köszönjük.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A pajzsmirigy két lebenyének és a mellékpajzsmirigy vizsgálatának elengedhetetlen eszköze az ultrahang. Az ultrahang segítségével a pajzsmirigy kisebb változásait is megfigyelhetők, pontosan meg tudjuk határozni a pajzsmirigy méretét, alakját és a szerkezetét is, de a göbös elváltozások, gyulladások és ciszták is láthatók. Az ultrahang fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy diagnosztikájában, a nyaki lágyrészek illetve a nagy nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók vizsgálatában is. Minden olyan esetben ajánlott a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat elvégzése, amikor a tapintásos vizsgálat (endokrinológus v. belgyógyászati vizsgálat során), a laboeredményekben talált eltérések, vagy az egyéb tünetek alapján felmerül a pajzsmirigy kóros elváltozásának lehetősége.

Hogyan zajlik a pajzsmirigy ultrahang?

A páciens a fájdalommentes ultrahang vizsgálat során, a hátán fekszik, úgy, hogy a válla alá párnát helyezünk, annak érdekében, hogy a nyak jól kifeszüljön. A vizsgálat felsőruházat nélkül történik, az épségének megóvása érdekében. A vállakra papírtörölközőt helyezünk, hiszen az ultrahanghullámok terjedését elősegítendő az ultrahangfejet ultrahang zselével kenjük be.

Hogyan készüljön a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra?

Az ultrahang vizsgálat, semmilyen előkészületet nem igényel. Amennyiben korábbi pajzsmirigy ultrahang leletekkel rendelkezik, akkor érdemes magával hoznia azokat a változások nyomon követése érdekében.

TISZTELT PÁCIENSEINK!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ultrahang vizsgálatot csak 18 éven felülieknek készítünk.

Megértésüket köszönjük.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

 

Üdvözlettel:

Radio Dental Extra Sanguis Kft csapata
Radio Dental Extra Kft csapata

 


Friss híreinkért kövessen bennünket Facebook oldalunkon: