Hasi ultrahang vizsgálat

A hasi ultrahangos vizsgálat nőknek és férfiaknak egyaránt elengedhetetlen vizsgálat, melynek során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgálják.

Az ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes, semmilyen káros hatással nem társuló, ellenben nagyon informatív vizsgálat.

A vizsgálat indikációi: hasi fájdalom, emésztési zavarok, puffadás, étvágytalanság esetén, illetve panaszmentes páciensek esetén is, góckutatás-, illetve szűrővizsgálat jelleggel.

Rendszerint hasi fájdalmak okát keresik a vizsgálattal, a különböző szervek mérete, szerkezete, elhelyezkedése, epe- és vesekövek, cysták vizsgálhatóak vele.

Vizsgálja:

  • májat
  • epehólyagot
  • hasnyálmirigyet
  • lépet
  • veséket
  • kismedencében a húgyhólyagot
  • nőknél a méhet
  • férfiaknál a prosztatát

A hasi ultrahang vizsgálat nem alkalmas gyomor és bélrendszer vizsgálatára, ezen szervek esetében a falmegvastagodást, diverticulosist tudjuk megítélni.

A hasfal vizsgálat nem tartozik bele a hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatba, az teljesen külön vizsgálatnak számít, ezt leggyakrabban sérv esetében végzik.

Vizsgálatra való felkészülés:

A vizsgálat előtti napokban puffasztó étel fogyasztása nem javasolt (borsó, bab, lencse, káposzta, karfiol, gomba, nyers zöldségek, stb…) ezen élelmiszerek fogyasztása nagyban megnehezíti a vizsgálatot, egyes esetekben értékelhetetlenné is tehetik.

Előtte 5-6 órán belül nem szabad/javasolt enni, kávét fogyasztani.

Inni csak szénsavmentes ásványvizet vagy csapvizet szabad, a vizsgálatra teli húgyhólyaggal kell érkezni, különben a kismedencei szervek nem vizsgálhatóak. A vizsgálat előtti fél órában viszont már nem javasolt nagy mennyiségű folyadék fogyasztása, mert az csak a gyomorban marad és a felső hasi régió vizsgálatát nehezíti, ekkor már csak maximum pár korty folyadék fogyasztás javasolt, a húgyhólyagba való lejutásnak idő kell – kiválasztástól függően 1-2 óra.

A vizsgálatról lelet és képi dokumentáció is készül, mely indokolt esetben javaslatot is tartalmazhat a további lépéseket illetően.

 

TISZTELT PÁCIENSEINK!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ultrahang vizsgálatot csak 18 éven felülieknek készítünk.

Megértésüket köszönjük.
 

 

Üdvözlettel:

Radio Dental Extra Sanguis Kft csapata
Radio Dental Extra Kft csapata

 


Friss híreinkért kövessen bennünket Facebook oldalunkon: